Sürdürülebilir Hizmetler

Çevre bilinci yüksek olan Bak Ambalaj; sürdürülebilir ve yeşil bir gelecek için çalışmaktadır. Avrupa temelli CEFLEX uluslararası konsorsiyumuna Türkiye’den ilk üye olmuş olan Bak Ambalaj, BAK AGM ile döngüsel ekonomi çalışmalarını yakından takip edebilmekte ve yönlendirmektedir.

Döngüsel ekonomi konusundaki talep ve gelişmeler üzerine yapılan çalışmalar sonucunda çeşitli şekillerde sürdürülebilirliğe katkı sağlayan farklı ürünler ve çözümler elde edilmiştir. Bu çözümler çeşitli bariyer seviyelerinde esnek ambalaj geri dönüşümü, geri dönüşmüş malzeme kullanımı, biyo malzemeler ve gübrelenebilme olarak sınıflandırılabilir.

Gelişmeleri yakından takip eden BAK AGM, ihtiyaç ve talepler doğrultusunda yeni çözümler sunabilmek için araştırma ve geliştirme çalışmalarına devam etmektedir.
Bak AGM, sürdürülebilir ambalaj üretiminde kullanılan Reborn Ailesi’nin farklı kombinasyonlarını müşterilerine sunarken, ürün geliştirme faaliyetlerine ara vermeden devam etmektedir. Reborn Ailesinde yer alan sürdürülebilir ürün seçeneklerine buradan ulaşabilirsiniz.

Reborn® Ailesi

...

Plastik malzemeler günlük hayatımızda birçok farklı alanda kullanıldıktan sonra geri dönüştürülebilmektedir. Paketleme yapıları, çeşitli amaçlar için kompozit malzemelerdir. Kompozitler, farklı yapılardaki plastiklerden oluşur. Çoğu kompozit geri dönüştürülemez, bunun yerine yakılır veya imha edilmek üzere gömülür; bu da toksin riski getirir ekonomik zararı olan atık olur ve mikroplastik oluşumuna sebep olur. Yapıların geri dönüştürülebilir olması için malzeme aşamasında yeniden tasarlanması gerekir. Yeniden tasarım, son ürün özellikleri ve geri dönüşüm sürecinin kısıtlamaları gözetilerek dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.

...
  • m-PO
    Poliolefin grubundaki PE ve PP malzemeler, erime noktalarına yakın olmaları nedeniyle geri dönüşüme uygun kabul edilir.
  • m-PE ya da m-PP
    Bazı firma, ülke veya bölgeler tek polimer tipinden oluşmuş mono malzeme tercih edebilmektedir (Mono-PE ve Mono-PP)
...

Oksijene ve neme karşı hassasiyeti yüksek ürünler için, geleneksel Aluminyum ve metalize polyester katmanlarından oluşan ambalaj yapısı yerine, yüksek koruma sağlayan ve geri dönüşüme uygun ambalaj yapılarıdır.

...

Fabrika içinde üretimden çıkan atık malzeme, hurda film, kenar fireleri veya kalitesi onaylanmayan ürünlerin tekrar granül haline dönüştürülmesidir. Filme geri dönüştürülecek malzemeler granül belirli oranlarda beslenir. Fabrika dışı kaynak kullanılmadığı için gıda ambalajlarında kullanımı uygundur.

...

Tüketim sonrası toplanan ve kimyasal olarak geri dönüştürülmüş granüllerdir. Belirli bir yüzdede eklenir, depolimerizasyon ve yeniden polimerizasyon işlemleri ile polimer baştan üretilerek dönüştürüldüğü için gıda ambalajlarında kullanımı uygundur.

...

Tüketim sonrası toplanan ve mekanik olarak geri dönüştürülmüş granüllerdir. Dış kaynaklardan gelebilecek bulaş gibi riskler sebebi ile gıda ile temas onayı yoktur. Bu nedenle kullanım gıda dışı uygulamalar içindir.

...

Şeker kamışı, odun, organik atık gibi biyolojik kaynaklarından yapılmış ürünlerdir. Biyolojik kaynaklardan yapılan plastikler, geleneksel plastiklere benzer performans özelliği gösterir, yenilenebilir kaynaklar nedeniyle tercih edilir, kompostlanamaz fakat doğru malzeme tasarımı ile de geri dönüştürülebilir.

...

Mısır nişastası, selüloz gibi biyolojik kaynaklardan elde edilen biyopolimer sınıfıdır. Bu ürünler yenilenebilir kaynaklardan elde edilir ve kompostlanabilirler.

...

Organik katkı maddeleri sayesinde atık alanlarındaki mikrobiyal aktiviteyi hızlandırarak, atık plastikleri faydalı biyogazlara ve enerji kaynağına çevrimeye yardımcı olan çözümdür. Ülke genelinde yönetilen atık tesisleri, biyogazı toplayarak temiz enerjiye dönüştürerek evlere, okullara ve iş yerlerine güç sağlar.