1973

Bak Ambalaj’ın kuruluş öyküsü merhum Enver Bakioğlu’nun kurduğu ve ilk grup şirketi olma özelliği taşıyan Bak Ambalaj’ın baskılı ve baskısız kağıt torba üretimiyle 1973 yılında İzmir’in Kahramanlar semtinde faaliyete geçmesiyle başlar.

1976

PE Ekstrüzyon’a geçiş… Ürün yelpazesi dipli kağıt torba, PE torba ve baskılı bobinlerle genişledi.

1984

Tifdruk baskı tekniğine geçiş ile birlikte gıda sektöründe otomatik paketlemeye uygun, yüksek kaliteli fleksibl ambalaj malzemeleri üretimi ağırlık kazandı.

1988

Türkiye’nin en büyük ve en modern sanayi bölgelerinden biri olan İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde 22.000 m2’lik bir alanda yeni üretim tesislerinin inşasına başlandı.

1990

Bak Ambalaj, taşındığı yeni modern üretim tesislerinde büyüme hedefli faaliyetlerini sürdürmeye başladı.

1995

Makine parkının yenilenmesi ve genişletilmesine yönelik olarak planlanan büyük bir yatırım programı kapsamında yeni bir polietilen ekstrüzyon hattı ile iki yeni geniş enli 7 renkli rotogravür baskı hattı devreye girdi.

1996

Kalite Güvence Sistemi çalışmaları tamamlanarak BVQI (Bureau Veritas Quality International) kuruluşundan ISO 9002 sertifikası alındı.

1997

Kendi alanındaki en yetkin kurumlardan olan AIB (American Institute of Baking)’den Hijyen ve Gıda Güvenliği sertifikaları alındı. Yeni bir 8 renkli flexo baskı makinesı, bir solventsiz laminasyon hattı ve 4 dilme makinesı kurularak devreye alındı

1998

Bak Ambalaj’ın %25 hissesi, bugünkü adı “Borsa İstanbul” olan “İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda halka açıldı. Yeni bir 9 renkli tifdruk hattının kurulması ile kapsamlı bir yatırım programı tamamlanırken, yeni bir ürün grubu olan ekmek ambalajı üretimine yönelik yatırımlara başlandı.

1999

Ayrı bir üretim tesisinde ekmek ambalajı pazarına girilerek, ürün yelpazesi perforeli, düz torbalar ve katlamalı bobinlerle genişletildi.

2000

Artık bir dünya firması olan Bak Ambalaj, üretiminin % 45’ni ihraç ederek 13,6 milyon Dolar’lık bir dışsatım seviyesine ulaştı.

2002

Yeni bir 10 renkli baskı makinesı, 2 adet solventli ve solventsiz laminasyon hattı ve 1 adet 3 katlı ekstrüzyon hattının yatırımlarına başlandı.

2003

Yeni bir 10 renkli rotogravür baskı makinesı ile solventli ve solventsiz olmak üzere iki adet laminasyon hattı devreye alındı.

2004

Şirket PVC ve PET olarak strech özelliğine sahip olan ambalajları üretmeye başladı. Buna ek olarak planlanan yatırımların devreye alınmasıyla ayakta durabilen poşet (pouch) ve PE bazlı esnek etiket ambalajları üretimine de geçilmiş oldu.

2006

Tasarım ve üretim süreçlerinin tüm safhalarında yeni renk yönetim sistemi uygulanmaya başlandı; bununla beraber yeni kromalin cihazı devreye alındı. Ayrıca TPM ödülü için yapılan hazırlıklar dahilinde operasyonel süreçlerin iyileştirme odaklı olarak yeniden gözden geçirilmesine başlandı.

2007

Bak Ambalaj’ın hem kapasite artışı hem de üretim yetkinliklerinin çeşitlendirilmesi amacıyla tasarlanan 2. üretim tesisi BAK-2 devreye alındı.

2009

Japonya’da yapılan törende Bak Ambalaj TPM mükemmellik ödülünü aldı.

2011

5 yıllık yatırım planı dahilinde in-line laminasyon uygulaması yapabilen 11 üniteli yeni bir rotogravür makinesi, 1 adet yeni laminasyon makinesi ve artan üretim kapasitesine paralel olarak 3 adet dilme makinesi yatırımları başlatıldı.

2012

Lojistik Merkezi olarak BAK-3 devreye alındı. Dilme, aktarma, depolama ve nakliye prosesleri BAK-3 e taşındı. Ayrıca artan silindir kapasitesini karşılayabilmek için fabrika alanı dışında 2 depo inşa edildi.

2013

Esnek ambalaj kapasitesini artırmaya yönelik yeni bir 10 renkli Flexo baskı makinesi hattı ve ekmek ambalajı kapasitesini artırmaya yönelik yeni bir FMC makinesi hattı devreye alındı. Avrupa’daki lojistik faaliyetlerini merkezileştirmek amacıyla Hollanda’da Avrupa Lojistik Merkezi kuruldu.

2017

  • Bak Ambalaj Ar-Ge Merkezi ile, esnek ambalaj sektöründe faaliyet gösteren baskı kuruluşları arasında bir ilk gerçekleştirildi.
  • Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü’ne hak kazanıldı.

2018

Türkiye’de ilk ve tek tifdruk üniteli, 8 renkli flekso baskı makinesi yatırımı yapıldı.

2020

TSE Covid 19 güvenli üretim belgesi alındı.

2021

  • Sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda Sustainable Packaging Coalition (SPC) üyeliğine adım atıldı.
  • Üretimde kullanılan enerjinin  %100 yenilenebilir kaynaklardan geldiğini kanıtlayan I-REC sıfır karbonlu yeşil elektrik sertifikasına hak kazanıldı.
  • Flekso baskı ve dijital prova çıktısında, Türkiye’de ilk ve tek G7 Master Facility Colorspace Sertifikasına hak kazanıldı.
  • Otomatik valf takma makinesi yatırımı gerçekleştirildi.

2022

  • 9 renkli Windmöller ve Nordmeccanica iş ortaklığıyla hayata geçirilen son teknoloji yatırımla, laminasyon ve baskı kapasitesinde artış sağlandı.
  • Sürdürülebilirlik odaklı yaklaşım ve çevre odaklı üretim politikalarından hareketle, Sıfır Atık Belgesi'ne hak kazanıldı.
  • İklim değişikliği ile mücadele konusundaki sorumluluk odağıyla, gönüllülük esasıyla başlatılan “Kurumsal Karbon Ayak İzinin Hesaplanması Projesi” başarıyla tamamlandı ve “Karbon Ayak İzi hesaplama ISO 14064-1: 2018 belgesine” hak kazanıldı.
  • Bak Ambalaj Sürdürülebilirlik Raporu yayımlandı.
  • 2021 yılında elde edilen I-REC sertifikalarında devamlılık sağlandı ve sürdürülebilirlik odağıyla, üretimde kullanılan enerjinin tamamı yenilenebilir kaynaklardan temin edildi.

2023

  • Bak Ambalaj'ın esnek ambalaj sektörüne adım attığı 1973 senesinden bu yana "birlik, aşk, kararlılık ve inanç" ilkeleriyle en iyiye ulaşmayı hedefleyerek geçirilen 50 yılı geride bıraktı.
  • Bak Ambalaj AR-GE Merkezi, esnek ambalaj tasarımlarında sürdürülebilir, geri dönüşüme uygun ve atık azaltmaya yönelik çalışmalarına bir yenisini daha ekleyerek Reduce ve Recycle’dan sonra, yeniden kullanılabilir refill ambalaj tasarımını geliştirdi.
  • 1.000 mm ene kadar dilinmiş bobinleri, 450 m/dk. hıza kadar aktarma yapabilecek bir Dilme Aktarma Makinesi yatırımı gerçekleştirildi.
  • AR-GE çalışmaları sonucunda, uzun raf ömrü için yüksek bariyer özelliğine sahip %100 geri dönüştürülebilir ambalajlara sahip "Reborn Ürün Ailesi" geliştirildi.
  • Ambalaj Sanayicileri Derneği ev sahipliğinde gerçekleşen, II. Uluslararası Ambalaj Sanayi Kongresi Sponsorları arasında yer alındı.